Stig och Tom såg Paul Blomqvist ta första segern | + Renault Motorsport Sverige

Paul Blomqvist slog under fredagen till med sin första seger i Formel Renault 1,6.
Triumfen kunde inte ha kommit vid ett lämpligare tillfälle. På plats för att fira framgången på Gelleråsbanan utanför Karlskoga fanns nämligen pappa Stig Blomqvist och storebror Tom, stjärna i det europeiska Formel 3-mästerskapet.

Efter att ha jagat sin första pallplats i Formel Renault 1,6 under hela säsongen fick Paul Blomqvist äntligen utdelning i årets tolfte race. Från andra startruta tog 17-åringen kommandot.
– Jag fick en bra start, tryckte på bra under de första varven och öppnade upp en ganska stor lucka till Lukas Sundahl som jag hade närmast bakom mig.
Blomqvists seger såg kassaskåpssäker ut.
– Men sex, sju varv från mål körde jag in i grus, och på en stor sten som någon bil dragit upp på banan. Där var det nära att jag kanade av, berättar han.
Blomqvist, som tävlar för Trackstar Racing, tappade lite tid på det varvet, men segern var aldrig hotad. I mål var Paul över sekunden före mästerskapstrean Lukas Sundahl från Växjö. Trea i racet slutade norrmannen Kevin Aabol, som gjorde sitt första besök på Formel Renault-pallen i förra tävlingen i Östersund.

Trots Blomqvists överlägsenhet blev det några nervösa, sista varv vid sidan av banan för pappa Stig, 1984 års rallyvärldsmästare.
– Varven var lite långa på slutet, medgav Stig som självklart gladde sig över yngste sonens första triumf som formelbilsförare.
Lite förvånade var emellertid både Stig och Paul över att första triumfen kom på Gelleråsen. Visserligen har Paul, som är uppväxt i Nya Zeeland, nära till Karlskoga från pappas hem i Närke, men fredagens tävling var faktiskt hans första på banan.
– Jag missade till och med testen i våras, men både Tom och pappa har tävlat här tidigare och via dem har jag fått mycket nyttig information.

Bakom topptrion rullade mästerskapsledande Erik Johansson från Gnosjö in på fjärde plats. Det gav honom tolv värdefulla poäng i kampen om titeln. Främste utmanaren, estländaren Martin Rump, blev poänglös för tredje racet i rad. Rump, som var kvalsnabbast, var sen till uppställning inför racet och fick därför starta sist. Han körde upp sig och utmanade Johanson på fjärde plats när han plötsligt fick stopp ute på banan.
– Växellådsproblem, konstaterade en besviken och ganska fåordig Rump.
Erik Johansson var betydligt gladare.
– Jag är nöjd med fjärdeplatsen, men lider med Rump. Han har haft mycket otur i de senaste racen och hade inte hans växellåda börjat krångla hade han nog tagit sig förbi mig, sa Erik vars ledning till Rump är 26 popäng inför lördagens race.

Eriks fjärdeplats var aldrig hotad. Kampen om femteplatsen var betydlig tajtare. Den vann Robert Svensson, SMK Söderhamn före Kimmy Larsson, SKRC och KAK:s Pontus Fredricsson.

Formel Renault 1,6, Karlskoga 23 augusti.
1) Paul Blomqvist, KAK, 17 varv
2) Lukas Sundahl, Wäxjö MS, + 1,311
3) Kevin Aabol, Norge, + 2,716
4) Erik Johansson, Anderstorp RC, + 8,861
5) Robert Svensson, SMK Söderhamn, + 14,221
6) Kimmy Larsson, SKRC, + 14,650
7) Pontus Fredricsson, KAK, + 18,161
8) Rasmus Ericsson, MAK, + 22,617
9) Karl-Gustav Annus, Estland, + 1.05,982
10) Oliver Söderström, KAK Motorsport, + 3 varv.
Martin Rump, Estland, bröt
Karl Ero, Hässleholms MK, bröt
Otto Tjäder, KAK, ej till start

Mästerskapet efter 12 av 15 race
1) Erik Johansson, 205 poäng
2) Martin Rump, 179
3) Lukas Sundahl, 169
4) Kimmy Larsson, 156
5) Kevin Aabol, 101
6) Paul Blomqvist, 93
7) Robert Svensson, 85
8) Pontus Fredricsson, 70
9) Oliver Söderström, 35