Om Renault Clio Cup/JTCC | + Renault Motorsport Sverige

Om Renault Clio Cup/JTCC

Renault Clio Cup har sitt ursprung i R8 Gordini Cup som startades 1966 i Frankrike. 1991 ändrades namnet till Renault Clio Cup tillsammans med den nyintroducerade modellen Renault Clio 16S (eller 16V som modellen hette utanför Frankrike).
Klassen har genom åren fungerat som språngbräda för många duktiga förare. I Sverige har både Kenny Bräck och Janne “Flash” Nilsson tävlat i Clio Cup. De senaste årens toppförare i mästerskapet har bland annat varit Henric Skoog, Andreas Wernersson, Robert Helling och Mattias Lindberg.

Klassen ersätte det tidigare JTCC-reglementet från och med säsongen 2012 och behöll sin JSM-status som gäller för förare upp till det år man fyller 20 år. Äldre förare tävlar i Clio Cup och körs tillsammans med JTCC.

Till 2015 introducerades en ny Clio Cup-modell, RS4, med högre prestanda och turbo. Den tidigare modellen lever kvar i mästerskapet.

I Renault Clio Cup används i stor utsträckning standarddelar för att hålla nere kostnaderna för de tävlande. Det är inte heller tillåtet att bearbeta motor, hjulupphängning eller motorstyrning. Det ger deltagarna en perfekt blandning av sportslig rättvisa, körupplevelse och racekänsla.

Reglemente för Renault Clio Cup/JTCC 2016