Första Clio Cup-segern för Oscarsson | + Renault Motorsport Sverige

Nicklas Oscarsson slog till med sin första Clio Cup-triumf i lördagens race på Kinnekulle Ring. Från startruta nio avancerade han hela vägen till seger genom att bland annat köra ikapp och förbi klassdominanterna Andreas Wernersson och Henric Skoog.
– Vi hittade helt rätt med lufttrycket. Jag hade sjukt bra grepp, sa Oscarsson efter målgång.

Många ville gratulera Oscarsson efter hans första seger i Clio Cup. Först i kön stod Andreas Wernersson, som startade från pole position, och som länge såg ut att gå mot sin femte raka seger.
– Efter att jag hade lyckats ta mig förbi Skoog och tagit mig upp på andra plats trodde jag inte på ytterligare avancemang. Det kändes som om Wernersson var alldeles för långt fram för att jag skulle kunna åka ikapp honom, säger Oscarsson.
Wernersson delade den uppfattningen.
– Med tio varv kvar var Oscarsson långt bakom, men bara ett varv senare var han ikapp! Han var mycket snabbare så det fanns ingen chans för mig att hålla honom bakom. Det var för många varv kvar helt enkelt, medger Wernersson.

Oscarsson körde så snabbt på den upptorkande banan att många trodde att hans Renault Clio var skodd med slicks.
Wernersson, vars regndäck tagit mycket stryk, blev ett enkelt byte. Han fick nöja sig med andra plats.
– Bra för mig. Poängförlusten till Wernersson blev betydligt mindre än om han hade vunnit, konstaterade mästerskapsledande Henric Skoog, som skuggade Wernersson de första varven, men som sedan fick rikta fokus bakåt där han först pressades av Janne Gustavsson och sedan av Oscarsson.

Gustavsson slutade fyra med Albin Wärnelöv närmast efter sig. Den sistnämnde var mest nöjd efteråt. Efter ett misslyckat kval startade han nämligen från tionde ruta.

Racet inleddes i regn och redan på det första varvet försvann möjligheten till framskjutna placeringar för flera av förarna. Bland annat krokade Axel Mörner och Marcus Annervi ihop och Emelie Moe fick en knuff ut i en sandfålla. Samtliga lyckes fullfölja racet, men på blygsamma placeringar.
Placeringar längre ner i resultatlistan blev det dessutom för Peter Larsson, som startade trea men som halkade av, och Anders Gustavson. Den sistnämnde gjorde sitt bästa kval för säsongen (fyra), men fick fel på bilen efter en sammanstötning och valde att bryta.

Desto bättre gick det för JSM-ledande Julle Ljungdahl, som tog sin sjunde seger i rad. Otto Tjäder fortsatte sin fina svit från Falkenberg med en ny andraplats och tre slutade Anthon Caldana. För den sistnämnde var pallplatsen extra välkommen. I Falkenberg var han fyra i samtliga fyra race.

Bilder.
Foto: Jerry Karlgren/STCC

Clio Cup JTCC Kinnekulle. Foto: Jerry Karlgren

Clio Cup JTCC Kinnekulle. Foto: Jerry Karlgren

Clio Cup JTCC Kinnekulle. Foto: Jerry Karlgren

Clio Cup JTCC Kinnekulle. Foto: Jerry Karlgren