Formel 1 – Inför säsongen | + Renault Motorsport Sverige

I höstas balanserade Team Lotus på avgrundens brant. Efter sega förhandlingar med bland annat Bernie Ecclestone bestämde sig Renault för att köpa stallet. Och det blev inte dyrt. Ett engelskt pund. Vad som hände med de gamla skulderna är lite mer oklart. Dock tog man inte över till 100 procent. Bara till 90 procent. Resten behöll den gamla ägaren Genii Capitals.

Den nya ledningen består av Cyril Abiteboul, chef för Renault Sport, Frédéric Vasseur, sportchef, Bob Bell, teknisk chef och Rémi Taffin, teknisk ledare för motorer. I teamets högkvarter i Enstone, England, finns 450 anställda och i slutet av 2017 hoppas man att det skall vara 650.

– När jag kom dit första gången arbetade alla för fullt men stämningen var tryckt. Går man igenom fabriken nu är det en otrolig skillnad. Alla arbetar för fullt men nu är alla dessutom optimister. Samma stämning i motorsmedjan i Viry-Châtillon, berättar Abiteboul.

Det är tredje gången som det franska märket finns med i Formel 1. Den första perioden var mellan 1977, då man var banbrytande och först med turbomotorn, och 1985. Andra gången med eget team var mellan 2002 och 2010. Man har en stolt tradition att leva upp till. Som fabriksteam har Renault vunnit två förar- och två konstruktörstitlar. Som motorleverantör ser det ännu bättre ut. Nio förar- och tio konstruktörs-VM. Och det är också tredje gången som det klassiska namnet Lotus, som grundades av Colin Chapman, försvinner.

Eftersom allt blev klart så sent är årets bil en kompromiss.

– Det var verkligen en utmaning att bli färdig i tid, säger Cyril Abiteboul.

Arkitekten bakom comebacken med eget fabriksteam är Renaults VD Carlos Ghosn. En synnerligen tuff herre, men till skillnad från andra teamchefer lovar han inga segrar den här säsongen. Tvärtom. Han tonar ner förväntningarna och säger att först om tre år skall man stå högst upp på pallen igen.

Det skulle dock inte förvåna om det blir tidigare. Förra året gick det knackigt och diskussionerna mellan Red Bull och Renault var intensiva. Det har Carlos Ghosn redan glömt och säger att man nu skriver ett helt nytt kapitel. Någon höjning av budgeten blir det inte heller. Samma som när Renault bara var motorleverantör. Resten skall täckas av sponsorer och andra inkomster. Som leverantör får man inget av vad sponsorerna betalar eller prispengarna från Bernie Ecclestone. Ställer man upp som team däremot är det tvärtom.

Renault kommer också att leverera motor till Red Bull men den kallas då för Tag Heuer. Så samarbetet fortsätter, men bara när det gäller drivkällan. Renault vill koncentrera sig på sitt eget team.

Man har på ganska kort tid byggt upp en helt ny organisation. Många från Lotus hoppade av innan det blev klart med köpet. Några var nyckelfigurer men å andra sidan är det kanske en fördel att börja om med ett till stora delar helt nytt gäng som inte är fastkörda i gamla rutiner utan tänker i helt nya banor. Och två nya förare.

Romain Grosjean har flyttat till det nya stallet Haas och Pastor Maldonado fick inte stanna kvar. Kanske inte helt underligt. Även om han hade en givmild sponsor så kostade alla hans krascher en förmögenhet. Den givmilde sponsorn från Venezuela, ett oljebolag, var dock inte beredd att ställa upp i år eftersom oljepriset sjunkit dramatiskt och det politiska läget i landet är mycket osäkert.

De två nya förarna heter Jolyon Palmer och Kevin Magnusen. Palmer, som är debutant, är son till den gamle engelska Formel 1-föraren Jonathan Palmer, som vann Jim Clark Trophy 1987. Det var ett VM för de team som inte hade en turbomotor.

Förra året var Joyon Palmer test- och reservförare i teamet och körde den första 90 minuter långa träningen på fredagen 12 gånger.

– När jag kom till Renault förra året från GP2 där jag blev mästare 2014 underskattade jag nog det hela lite. Skillnaden var mycket större och det fanns mycket mer att lära än jag räknat med. Så att få köra så många träningspass förra året hjälpte mig och nu känner jag mig bra förberedd. 2016 kommer inte att bli lätt men spännande. Potentialen för teamet är stort och jag kommet att göra mitt allra bästa för jag vill utvecklas som förare, säger han.

Någon prognos för hur det kommer att gå för honom vill Palmer inte ge.

Kevin Magnusen, som kommer från Danmark, har kört tävlingar sedan han var sex år gammal. 2014 gjorde han debut i Formel 1 och körde 19 lopp för McLaren men fick flytta på sig året efter när Fernando Alonso kom. Istället blev han reserv- och testförare men av någon underlig anledning sa Ron Dennis upp det kontraktet på ett synnerligen brutalt sätt. Ett e-mail från sin sekreterare på Kevins födelsedag.

– Det stärkte min karaktär.

I sitt första lopp blev han tvåa i Australien. Han var egentligen trea men Daniel Ricciardo blev diskad. Det blev 19 lopp, 55 poäng och en 11:e plats i tabellen.

– En fantastik skön känsla att vara tillbaka igen. Och det är inte en sits i vilket team som helst utan en hos ett toppstall. Renault, som är med för att vinna, kommer i framtiden att köra om VM-titeln och då vill jag vara med, säger 23 åringen.

En titel har dansken redan. 2013 vann han Formel Renault 3.5.

– Jag är otroligt motiverad efter ett års paus och vill visa alla vad jag kan.

I vintras ”körde” han i simulatorn och var själv förvånad hur snabbt det gick att ”komma tillbaka”. Pappa Jan körde 1997 och 1998 för Stewart.

Vad förväntar sig då Cyril Abiteboul av sina förare?

– Att de snabbt blir en central del av vårt nya projekt. Vi tror att bägge har en bra kapacitet att köra på gränsen och vara en drivande kraft för att motivera och inspirera alla i Enstone, Viry-Chatillon och de 150.000 anställda i Renault gruppen.

Man behövde inte överlägga länge innan valet föll på Kevin Magnusen.

– När han vann Formel Renault 3.5 visade han vad han kan. Dessutom har han ju kört en F1-säsong. Och jag blev imponerad när han på sitt första F1-lopp slog sin stallkamrat Jenson Button, som vann VM-titeln 2009. Så vi vill ge honom en ny chans, som han verkligen förtjänar.

Abiteboul ställer dock ett krav.

– Kevin måste slå sin stallkamrat.

Den kanske dock viktigaste nykomlingen för Renault är Mario Illien. För de flesta en okänd man. För insiders mycket välkänd. Det finns de som säger att schweizaren är ett geni när det gäller att bygga motorer. Mario arbetade länge för Mercedes och McLaren men när det samarbetet tog slut drog han sig ur F1. Nu är han tillbaka och blir kanske den som vrider runt det hela och ser till att Renault kan mäta sig med Mercedes och Ferrari igen.

Med den inställning som man har har man kanske också en stor fördel om man tittar på framtiden.

– Mycket av det arbete som vi lägger ner på motorn i år är riktat mot säsongen 2017. Mario och hans grupp har lagt ett nytt koncept för förbränningen i motorn. Med Mario får vi också tillgång till hans expertis och stora erfarenhet., säger den tekniska chefen Remi Taffin.

Själv säger Illien att man kommer att se skillnaden redan i första loppet i Australien 20/3.

Hur kommer samarbetet mellan Mario Illien och Renault gå till?
Motorerna kommer även i fortsättningen att byggas i Viry-Chatillon utanför Paris. Mario kommer att via sin firma vara konsult, vilket innebär att Renault hela tiden har full kontroll över allt. Teamet har mest koncentrerat sig på förbränningsmotorn och turbon. När det gäller systemet att återvinna energin är man där man vill.

– Vårt samarbetet med Ilmor Engineering har varit mycket produktivt och kommer också att bli det i framtiden. De kunde till exempel lägga fram ett nytt förslag för förbränningen. Av olika anledningar så fick vi inte se hela resultatet av vårt samarbete förra året men nu står de under vår kontroll och vi vet nu hur vi skall gå framåt, säger Taffin.

Bilen var egentligen byggd för en annan motor. Har det varit svårt att ändra det?
– Finns vissa saker som inte var svåra och andra som var det. Det finns något som man inte kan ändra. Till exempel storlek och vikt och det är något som vi måste acceptera.

Vad var de största problemen förra året?
– Hur motorn arbetade mellan 8.000 och 9.000 varv samt kolvarna. Några delar ändrades vintern 2014 och de fick en negativ inverkan på körbarheten. Försöken att lösa det med ingrepp i hårdvaran misslyckades. Vi var väl lite för optimistiska. Vi har lärt av våra misstag och är mycket bättre förberedda för den här säsongen, , förklarar Taffin.

En svaghet förra året var nog också att samarbetet mellan Viry-Chatillon och Red Bulls chassi avdelning inte var den bästa.

– Det har definitivt ändrats. Alla har insett att ju mer vi arbetar tillsammans dessto fortare och mer effektivt kan vi tillsammans göra framsteg. Motoravdelningen och racing teamet måste bli och vara en enhet.

Vad säger Mario Illien?
– Jag räknar inte med något under eller mirakel men att man ändå kommer se en förbättring redan i första loppet.

Till Kanada skall det komma en rejäl uppdatering. 2014 körde Lotus med en Mercedes motor.

Har Renault kunna dra någon nytta av det?
– I allmänhet är det självklar alltid intressant att samla på sig sådan erfarenhet. Det gäller både för förare och tekniker, som ser hur en motor får plats i chassit. Men Lotus var en kund och hos Mercedes arbetar proffs och det är helt klart att de inte talar om alla siffror och data för en kund. Eller visar dem konstruktionsritningar. Så vi har inte lärt oss något, säger Illien.

För att inte skruva upp förväntningarna för 2016 för högt säger hela ledningen att säsongen blir ett övergångsår och målen sätter man inte alltför högt. Teamet vill komma i mål och under säsongen bli snabbare och snabbare. 2017 skall man kunna attackera. Till den säsongen kommer många nya regler och alla måste börja om från noll. Så därför kommer man heller inte att bygga en b-version av årets bil.

När det gäller årets bil, som byggdes av Lotus för en Mercedesmotor, fick man ändra mycket för att få plats med motorn eftersom beskedet kom så sent. Så det blev till slut en liten kompromiss.

Taffin säger att en av de tuffaste konkurrenterna kan Red Bull bli.

– Om vi har gjort de framsteg som vi tror måste man alltid räkna med dem för ”RB” har alltid byggt bra bilar. Kommer att bli en intressant duell mellan oss.

Helmut Marko, som är motorsportchef hos Red Bull säger att han är helt nöjd med hur Renault arbetat under vintern. Och vad som gör det hela så spännande är att Renault och Red Bull kommer att köra med exakt samma material. Nackdelen för teamet är att många av de bästa ingenjörerna hoppade av Lotus innan köpet blev klart eftersom de ville ha en säker arbetsplats.

Poäng? Ja. Teknikerna är övertygade om att man löst problem med motorn från förra året.

 

FAKTA

NR            FÖRARE                                  TEAM                         MOTOR

44             Lewis Hamilton, Eng                Mercedes                      Mercedes

6               Nico Rosberg, Tyskl                 Mercedes                      Mercedes

5               Sebastian Vettel, Tyskl             Ferrari                          Ferrari

7               Kimi Räikkönen, Fin                Ferrari                          Ferrari

19             Felipe Massa, Br                       Williams                      Mercedes

77             Valtteri Bottas, Fin                  Williams                      Mercedes

3               Daniel Ricciardo, Austr           Red Bull                       Tag Heuer Renault

26             Daniil Kvyat, Ryssl                  Red Bull                       Tag Heuer Renault

27             Nico Hulkenberg, Tyskl           Force India                   Mercedes

11             Sergio Perez, Mex                    Force India                   Mercedes

20             Kevin Magnussen, Dan             Renault                        Renault

30             Jolyon Palmer, Eng                  Renault                         Renault

33             Max Verstappen, Hol               Toro                            Ferrari

9               Marcus Ericsson                       Sauber                          Ferrari

12             Felipe Nasr, Br                         Sauber                          Ferrari

14             Fernando Alonso, Sp                McLaren                      Honda

22             Jenson Button, Eng                  McLaren                      Honda

94             Pascal Wehrheim, Tyskl          Manor                          Mercedes

88             Rio Harryanto, Indonesien       Manor                          Mercedes

8               Romain Grosjean, Fr                Haas                             Ferrari

21             Esteban Gutierrez, Mex                        Haas                             Ferrari

KALENDER
20/3  AUSTRALIEN, MELBOURNE
3/4  BARHAIN, MANAMA
17/4  KINA, SHANGHAI
1/5  RYSSLAND, SOTJI
15/5  SPANIEN, BARCELONA
29/5  MONACO
12/6  KANADA, MONTREAL
19/6  AZERBAIJAN, BAKU
3/7  ÖSTERRIKE,  ZELTWEG
10/7  ENGLAND, SILVERSTONE
24/7  UNGERN, BUDAPEST
31/7  TYSKLAND, HOCKENHEIM
28/8  BELGIEN, FRANCORCHAMPS
4/9  ITALIEN, MONZA
18/9  SINGAPORE
2/10  MALAYSA, KUALA LUMPUR
9/10  JAPAN, SUZUKA
23/10  USA, AUSTIN, TEXAS
30/10  MEXIKO, MEXICO CITY
13/11  BRASILIEN, SAO PAULO
27/11  ABU DHABI

RENAULT I FORMEL 1

DEBUT: England 1977

FABRIKSTEAM: 1997-1985, 2002-2011

VM TITEL MED FABRIKSTEAM: 2005, 2006

VÄRLDSMÄSTARE: Fernando Alonso, Sp
VM TITEL SOM MOTORLEVERANTÖR: 10

1992-1994 Williams, 1995 Benetton, 1996-1997 Williams

2010-2013 Red Bull

VÄRLDSMÄSTARE:
1992 Nigel Mansell, Eng, Williams
1993 Alain Prost, Fr,Williams
1995 Michael Schumacher, Tyskl, Benetton
1996 Damon Hill, Eng, Williams
1997 Jacques Villeneuve, Kan, Williams
2010 Sebastian Vettel, Tyskl, Red Bull
2011 Sebastian Vettel, Tyskl, Red Bull
2012 Sebastian Vettel, Tyskl, Red Bull
2013 Sebastian Vettel, Tyskl, Red Bull

VM TITLAR
Michael Schumacher, Tyskl, 7
Juan Manuel Fangio, Arg, 5
Alain Prost, Fr, 4
Sebastian Vettel, Tyskl, 4

ANTAL SEGRAR
Michael Schumacher, Tyskl, 91
Alain Prost, Fr, 51
Lewis Hamilton, Eng, 43
Ronnie Peterson, 10
Gunnar Nilsson, 1
Joakim Bonnier, 1

PODIUMPLATSER (2:A och 3:E PLATSER)
Michael Schumacher, Tyskl, 155
Ronnie Peterson, 16
Stefan Johansson, 12
Gunnar Nilsson, 3
Reine Wisell, 1

POÄNGPLATSER (4:E-10:E PLATS)
Michael Schumacher, Tyskl, 221
Joakim Bonnier, 19
Ronnie Peterson, 16
Stefan Johansson, 14
Marcus Ericsson, 5
Gunnar Nilsson, 5
Reine Wisell, 4

ANTAL SNABBASTE VARV
Michael Schumacher, Tyskl, 77
Ronnie Peterson, 9

POLE POSITION
Michael Schumacher, Tyskl, 69
Ronnie Peterson, 14
Joakim Bonnier, 1

KÖRDA LOPP
Rubens Barrichello, Bras, 322
Ronnie Peterson, 123
Joakim Bonnier, 104
Stefan Johansson, 79
Marcus Ericsson, 35
Gunnar Nilsson, 31
Reine Wisell, 22
Conny Andersson, 1
Torsten Palm, 1
Bertil Roos, 1

YNGSTE VÄRLDSMÄSTARE
Sebastian Vettel, Tyskl, 23 år och 134 dagar

YNGSTE VINNARE
Sebastian Vettel, Tyskl, 21 år och 73 dagar, Italien 2008

ÄLDSTA VÄRLDSMÄSTARE
Juan-Manuel Fangio, Arg, 46 år och 41 dagar

ÄLDSTA VINNARE
Luigi Fagiloi, It, 53 år 22 dagar, Frankrike 1951

YNGSTE DEBUTANT
Max Verstappen, Holland, 17 år 166 dagar, Australien 2015